Barbecue 3.0

31/05/2018

De tijd van gebakken worstjes, spekfakkels en geraspte worteltjes lijkt nu echt achter ons te liggen.
Want daar waar we vroeger vooral kozen voor veel vlees op de barbecue worden nu ook de groenten gepromoveerd van de bijrol naar de hoofdrol. Denk maar aan het populaire tv-programma Grillmasters waarin groentekok Seppe Nobels de kandidaten steevast beoordeelde op hun originele groentebereidingen. Maar welke groenten kies je voor op de barbecue en hoe ga je ermee aan de slag?       


 

                      

Goed begonnen is…

Het begint al bij het aperitief. Doe eens wat wortelen in een schaaltje en bedruppel ze met olijfolie, honing, peper en zout. Laat ze zachtjes
karameliseren onder een barbecue met gesloten deksel. Of rooster enkele groene asperges. Serveer de wortelen en de asperges met een
huisgemaakte hummus of maak een hippe muhamarra dip met geroosterde paprika’s en noten. Intussen doe je wat verse spinazie,
komkommer en munt in je blender voor een verfrissende mocktail. Heerlijk om je tuinfeest mee te starten!

 
     
   

Plat de résistance

Ook in het hoofdgerecht kunnen groenten zeker een grote rol spelen. Neem eens een bloemkool en snijd ze in dikke grote schijven.
Kruid ze met peper, zout en wat currypoeder. Grill de bloemkoolsteaks kort op de barbecue en laat ze nadien nog verder garen in een schaaltje
onder gesloten deksel. Serveer met wat olijfolie en verkruimelde feta.
Vergeet ook de aardappelen niet! Neem enkele mooie grote aardappelen en wikkel ze samen met wat kruidenboter in aluminiumfolie.
Laat ze zo lekker poffen op de barbecue. Of maak makkelijke groentenspiesjes van krieltjes, venkel en brocolli.

 
     
   

Volop experimenteren

Natuurlijk kun je het ‘braaf’ houden en voluit gaan voor het roosteren en grillen, dat is prima. Maar in 2018 zien we ook heel wat vernieuwende
barbecuetechnieken
opduiken. Zo is de Dutch oven, een grote gietijzeren pot je die je met een driepoot boven het vuur hangt, erg in trek.
Hiermee wordt barbecueën echt buiten koken. Je kunt er heerlijke stoofschotels én zelfs vers brood in bakken. Ook koken in open vuur
of zelfs roosteren boven een put in de grond en experimenteren met kleipakkingen zit in de lift. Toegegeven, oefening baart kunst maar wie
start met goede producten van bij ons, is al half gewonnen.

 
     

 

 

   
Met het voortzetten van uw bezoek aan de website, accepteert u het gebruik van cookies om op maat gemaakte aanbiedingen en diensten aan te bieden. Lees meer